Molykote®G-0050 FG
Nowej generacji powstały w XXI WIEKU roku aluminiowy biały smar wielozadaniowy z atestem NSF do aplikacji metal/metal, metal/plastik, metal/guma i podobnych do smarowania elementów mechanicznych w produkcji żywności i napojów, oraz firmach farmaceutycznych lub w aplikacjach, w których nie chcemy używać czarnych lub kolorowych smarów. Molykote G-0050 FG jest produktem o doskonałych właściwościach smarnych, dobrej przyczepności do powierzchni metalowych, bardzo dobrej odporność na wymywanie wodą, wysokiej obciążalności, kompatybilny z wieloma elastomerami i tworzywami sztucznymi z atestami i normami FDA (Urząd ds. Żywności i Leków USA) № 21 CFR 178.3570 i jest zarejestrowany w NSF w kategorii H1 dopuszczalności "kontaktu przypadkowego żywności". Podstawowy skład chemiczny poza olejem mineralnym to kompleksowy zagęszczacz aluminiowy i dodatki typu EP/AW. Smar zawiera również produkty microbiocide które zapobiegają pleśni i bakteriom. Taki skład smaru zapewnia mu pomimo bardzo „młodego wieku ”bardzo liczne i różnorodne zastosowania. Uniwersalne smarowanie części mechanicznych; łożysk, łańcuchów, kół zębatych, wodzików i prowadnic w urządzeniach do przetwórstwa spożywczego oraz w produkcji napojów. Trzy najważniejsze cechy smaru o dopuszczeniu spożywczym G-0050FG wyróżniające go od innych tego typu smarów spożywczych to :
• Dobra odporność na korozję
• Dobra przyczepność do powierzchni metalowych i elastomerowych
• Wysoka odporność na wodę
Sposób użycia smaru jest typowy dla smarowania łożysk i części ruchomych. Oczyścić punkty styku. Biały smar łożyskowy MolykotG-050 może być aplikowany ręcznie, za pomocą ręcznej smarownicy tłokowej, automatycznych układów smarowania i centralnych układów smarowania. Ze względu na klasę konsystencji NGLI 0 smar Molykote G050 jest najwłaściwszym rozwiązaniem dla centralnych systemów smarowania. Dobra pompowalność smaru w centralnych systemach to jedna z zalet tego produktu.W przypadku smarowania łożysk tocznych należy postępować zgodnie ze wskazówkami ich producentów. Wprzypadku łożysk ślizgowych należy pompować świeży smar dotąd, aż stary smar zostanie wypłukany z układu. Smar zarejestrowany jest i posiada atest międzynarodowy w kategoria H1 - materiały do przypadkowego kontaktu z żywnością przez międzynarodową organizację badającą przydatność produktów do kontaktu żywnością NSF. W Stanach Zjednoczonych, regulacją i nadzorem w dziedzinie produkcji żywności objęto dwie rządowe agencje: US Department of Agriculture (USDA) i Urząd ds. Żywności i Leków (FDA). Do 1998 r., przeglądu i rozliczania środków smarnych do użycia w produkcji żywności dokonywała USDA. Od lutego 1998 r., USDA znacznie zmieniło procedury i obecnie wymaga się by producent musiał ocenić ryzyko zanieczyszczenia produktu smarem w całym procesie produkcji, gdzie istnieje ryzyko kontaktu smaru z żywnością. Obecnie w Stanach Zjednoczonych, podobnie jak w innych krajach, zarządzanie ocena programu smarowania przy produkcji żywności dokonywana jest przez Narodowy Fundacja Ochrony Sanitarnej - zgodnie ze standardami opracowanymi przez USDA. Smar z kompletem dokumentacji dostarczonej jest przez producenta w NSF, gdzie każda część jest testowana na zgodność z wykazem substancji dozwolonych do kontaktu z żywnością. Produkty którym udzielono atest spożywczy umieszczane są na stronie internetowej organizacji. Strona jest stale aktualizowana w dziale NSF listy dopuszczonych do użycia w przetwórstwie spożywczym środków smarnych. Dzisiaj NSF jest niezależną międzynarodową organizacją non-profit, poświęconą certyfikacji bezpieczeństwa zdrowia i ochrony środowiska. W obszarze poprawy bezpieczeństwa żywnościowego organizacja opracowała dwa standardy: NSF / ANSI 51 (materiały do stosowania w urządzeniach do produkcji żywności), NSF / ANSI 61 (materiały do wykorzystania w systemów wody pitnej). Normy te obejmują listę wymagań dla materiałów, umożliwiając przypadkowy kontakt z żywnością i wodą do picia.
Trzeba zaznaczyć, że smary z atestem spożywczym podlegają większym działaniom chemicznym i mechanicznym od pozostałych. Przemysł spożywczy stosuje sporo rodzajów maszyn i urządzeń: pompy, mieszadła, magazynowe, rurociągi, napędy łańcuchowe, pasy transmisyjne i inne środki smarne, które muszą zapewniać wysoki poziom ochrony przed zużyciem, tarciem, uszkodzeniom. Muszą mieć dobrą zdolność pompowania w systemach centralnego smarowania, mają wysoką trwałość oksydacyjną i termiczną stabilność. Ponadto, konieczne jest, aby olej nie tracił swoich właściwości po wystawieniu na działanie substancji chemicznych związanych z tym procesem, z wodą lub parą wodną. Dlatego, rozwój środków smarnych dobrej jakości dla przemysłu spożywczego - jest trudny. Niestety, wiele z tych materiałów, które są skuteczne w pracy, nawet w najcięższych warunkach normalnego trybu pracy nie stosuje się w przemyśle spożywczym, ze względów bezpieczeństwa. Smary zatwierdzone do użytku w przemyśle spożywczym, podzielić można na kilka rodzajów , w zależności od prawdopodobieństwa ich kontakt z żywnością. Obecnie korzystamy z trzech kategorii: H1, H2 i H3. Przyporządkowanie każdego z nich w zależności od składników, które tworzą się z chemikaliami. Tolerancja H1 którą posiada Molykote G-0050 EP FG posiada w swoim składzie oleje bazowe, zagęszczacze, dodatki, i inne elementy, znajdujące się na liście składników zatwierdzonych 21 CFR 178.3750.
Podstawowe dane produktu Molykote G-0050 FG
Norma |
Treść |
Jednostka |
Wynik |
|
Kolor |
|
biały |
|
Temperatura pracy |
°C |
-17do150 |
DIN 51 818 |
Klasa konsystencji |
|
0 |
ASTM D217 |
Penetracja |
mm/10 |
370 |
ISO 2811 |
Gęstość w temp.20 oC |
g/ml |
0,89 |
ASTM D445 |
Lepkość w temp.40 oC |
Cst |
70 |
ASTM D2265 |
Temperatura kroplenia |
°C |
216 |
ASTM D2596 |
Test obciąż.spoiny 4-kul |
N |
2940 |
ASTM D2266 |
Test skazy ciernej 4-kulowy |
Mm |
0,8 |
ASTM D1264 |
Odp.nawym.przez wodę |
% |
15 |
Fed 791 |
Wydzielanie się oleju 24godz.w 100 oC |
% |
5 |
Fed 791 |
Odparowanie oleju 24godz.w 100 oC |
% |
2 |
ASTM (American Society for Testing and Materials): Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Badań i Materiałów
ISO (International Organization for Standardization): Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna
DIN (Deutsche Industrie Norm): Niemiecka norma przemysłowa
Opakowania 380 g, 5 kg, 25 kg
Okres przydatności produktu do użytku wynosi 60 miesięcy od daty produkcji
Ograniczenia: niniejszy produkt nie został przebadany pod kątem przydatności do zastosowań medycznych lubfarmaceutycznych ani nie jest przedstawiany jako produkt nadający się do tego typu zastosowań.