Molykote®G-0050 FG nsflogo-publichealth
Nowej generacji powstały w XXI WIEKU roku aluminiowy biały smar wielozadaniowy z atestem NSF do aplikacji metal/metal, metal/plastik, metal/guma i podobnych do smarowania elementów mechanicznych w produkcji żywności i napojów, oraz firmach farmaceutycznych lub w aplikacjach, w których nie chcemy używać czarnych lub kolorowych smarów. Molykote G-0050 FG jest produktem o doskonałych właściwościach smarnych, dobrej przyczepności do powierzchni metalowych, bardzo dobrej odporność na wymywanie wodą, wysokiej obciążalności, kompatybilny z wieloma elastomerami i tworzywami sztucznymi z atestami i normami FDA (Urząd ds. Żywności i Leków USA) № 21 CFR 178.3570 i jest zarejestrowany w NSF w kategorii H1 dopuszczalności "kontaktu przypadkowego żywności". Podstawowy skład chemiczny poza olejem mineralnym to kompleksowy zagęszczacz aluminiowy i dodatki typu EP/AW. Smar zawiera również produkty microbiocide które zapobiegają pleśni i bakteriom. Taki skład smaru zapewnia mu pomimo bardzo „młodego wieku ”bardzo liczne i różnorodne zastosowania. Uniwersalne smarowanie części mechanicznych; łożysk, łańcuchów, kół zębatych, wodzików i prowadnic w urządzeniach do przetwórstwa spożywczego oraz w produkcji napojów. Trzy najważniejsze cechy smaru o dopuszczeniu spożywczym G-0050FG wyróżniające go od innych tego typu smarów spożywczych to :
• Dobra odporność na korozję
• Dobra przyczepność do powierzchni metalowych i elastomerowych
• Wysoka odporność na wodę
Sposób użycia smaru jest typowy dla smarowania łożysk i części ruchomych. Oczyścić punkty styku. Biały smar łożyskowy MolykotG-050 może być aplikowany ręcznie, za pomocą ręcznej smarownicy tłokowej, automatycznych układów smarowania i centralnych układów smarowania. Ze względu na klasę konsystencji NGLI 0 smar  Molykote G050 jest najwłaściwszym rozwiązaniem dla centralnych systemów smarowania. Dobra pompowalność smaru w centralnych systemach to jedna z zalet tego produktu.W przypadku smarowania łożysk tocznych należy postępować zgodnie ze wskazówkami ich producentów. Wprzypadku łożysk ślizgowych należy pompować świeży smar dotąd, aż stary smar zostanie wypłukany z układu. Smar zarejestrowany jest i posiada atest międzynarodowy w kategoria H1 - materiały do przypadkowego kontaktu z żywnością przez międzynarodową organizację badającą przydatność produktów do kontaktu żywnością NSF. W Stanach Zjednoczonych, regulacją i nadzorem w dziedzinie produkcji żywności objęto dwie rządowe agencje: US Department of Agriculture (USDA) i Urząd ds. Żywności i Leków (FDA). Do 1998 r., przeglądu i rozliczania środków smarnych do użycia w produkcji żywności dokonywała USDA. Od lutego 1998 r., USDA znacznie zmieniło procedury i obecnie wymaga się by producent musiał ocenić ryzyko zanieczyszczenia produktu smarem w całym procesie produkcji, gdzie istnieje ryzyko kontaktu smaru z żywnością. Obecnie w Stanach Zjednoczonych, podobnie jak w innych krajach, zarządzanie ocena programu smarowania przy produkcji żywności dokonywana jest przez Narodowy Fundacja Ochrony Sanitarnej - zgodnie ze standardami opracowanymi przez USDA. Smar z kompletem dokumentacji dostarczonej jest przez producenta w NSF, gdzie każda część jest testowana na zgodność z wykazem substancji dozwolonych do kontaktu z żywnością. Produkty którym udzielono atest spożywczy umieszczane są na stronie internetowej organizacji. Strona jest stale aktualizowana w dziale NSF listy dopuszczonych do użycia w przetwórstwie spożywczym środków smarnych. Dzisiaj NSF jest niezależną międzynarodową organizacją non-profit, poświęconą certyfikacji bezpieczeństwa zdrowia i ochrony środowiska. W obszarze poprawy bezpieczeństwa żywnościowego organizacja opracowała dwa standardy: NSF / ANSI 51 (materiały do stosowania w urządzeniach do produkcji żywności), NSF / ANSI 61 (materiały do wykorzystania w systemów wody pitnej). Normy te obejmują listę wymagań dla materiałów, umożliwiając przypadkowy kontakt z  żywnością  i wodą do picia.
Trzeba zaznaczyć, że smary z atestem spożywczym podlegają większym działaniom chemicznym i mechanicznym od pozostałych. Przemysł spożywczy stosuje sporo rodzajów maszyn i urządzeń: pompy, mieszadła, magazynowe, rurociągi, napędy łańcuchowe, pasy transmisyjne i inne środki smarne, które muszą zapewniać  wysoki poziom ochrony przed zużyciem, tarciem, uszkodzeniom. Muszą mieć dobrą zdolność pompowania w systemach centralnego smarowania, mają wysoką trwałość oksydacyjną i termiczną stabilność. Ponadto, konieczne jest, aby olej nie tracił swoich właściwości po wystawieniu na działanie substancji chemicznych związanych z tym procesem, z wodą lub parą wodną. Dlatego, rozwój środków smarnych dobrej jakości dla przemysłu spożywczego - jest trudny. Niestety, wiele z tych materiałów, które są skuteczne w pracy, nawet w najcięższych warunkach normalnego trybu pracy nie stosuje się  w przemyśle spożywczym, ze względów bezpieczeństwa. Smary zatwierdzone do użytku w przemyśle spożywczym, podzielić można na kilka rodzajów , w zależności od prawdopodobieństwa ich kontakt z żywnością. Obecnie korzystamy z trzech kategorii: H1, H2 i H3. Przyporządkowanie każdego z nich w zależności od składników, które tworzą się z chemikaliami. Tolerancja H1 którą posiada Molykote G-0050 EP FG posiada w swoim składzie oleje bazowe, zagęszczacze, dodatki, i inne elementy, znajdujące się na liście składników zatwierdzonych 21 CFR 178.3750.

 

Podstawowe dane produktu Molykote G-0050 FG

Norma

Treść

Jednostka

Wynik

 

Kolor

 

biały

 

Temperatura pracy

°C

-17do150

DIN 51 818

Klasa konsystencji

 

0

ASTM D217

Penetracja

mm/10

370

ISO 2811

Gęstość w temp.20 oC

g/ml

0,89

ASTM D445

Lepkość w temp.40 oC

Cst

70

ASTM D2265

Temperatura kroplenia

°C

216

ASTM D2596

Test obciąż.spoiny 4-kul

N

2940

ASTM D2266

Test skazy ciernej 4-kulowy

Mm

0,8

ASTM D1264

Odp.nawym.przez wodę

%

15

Fed 791

Wydzielanie się oleju 24godz.w 100 oC

%

5

Fed 791

Odparowanie oleju 24godz.w 100 oC

%

2

ASTM (American Society for Testing and Materials): Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Badań i Materiałów
ISO (International Organization for Standardization): Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna
DIN (Deutsche Industrie Norm): Niemiecka norma przemysłowakoszyk
Opakowania 380 g, 5 kg, 25 kg
Okres przydatności produktu do użytku wynosi 60 miesięcy od daty produkcji
Ograniczenia: niniejszy produkt nie został przebadany pod kątem przydatności do zastosowań medycznych lubfarmaceutycznych ani nie jest przedstawiany jako produkt nadający się do tego typu zastosowań.

 

Our website is protected by DMC Firewall!