MOLYKOTE® P-1900 FOOD MACHINERY ANTI-SEIZE PASTE
Biały wodoodporny mineralny smar pasta z atestem spożywczym NSF do wysoko obciążonych punktów tarcia pracujących w umiarkowanych prędkościach i wymagających "czystego" niezanieczyszczającego smarowania lub smaru spożywczego, stosowany w przetwórstwie spożywczym i rozlewniach.
Najczęstsze aplikacje pasty P 1900 to smarowanie armatury, instrumentów precyzyjnych i łożysk pracujących w piecach piekarniczych, cukierniczych i przy produkcji spożywczej, a także przy pakowaniu produktów spożywczych. Ponadto produkt Molykote Dow Corning P-1900 używany jest do smarowania prowadnic ślizgowych przekładni otwartych, elementów pasowanych na ciasno, klinach i wielowpustach.
Główne zalety tak skonstruowanego smaru zbudowanego na oleju mineralnym jako baza, zagęszczaczu aluminiowym złożonym i dodatków antyciernych jako wypełniacze oraz smarów stałych to; wysoka wydajność na mokrej nawierzchni, bardzo niski współczynnik tarcia, długa żywotność a co za tym idzie brak konieczności częstego dosmarowywania, wysoka nośność, odporność na wymywanie wodą, eliminacja zjawiska stick-slip. Wynikiem występowania zjawiska stick-slip jest ograniczenie dokładności pozycjonowania, hałaśliwość i szybsze zużycie węzłów tarcia i skuteczna ochrona przed korozją cierną. Inne cenne zalety pasty smarnej to odporność na wysoką temperaturę (do +300°C) atest NDF H1 umożliwiający przypadkowy kontakt z produktami spożywczymi, łatwy montaż i demontaż płaszczyzn posmarowanych pastą oraz zapewnienie połączeniom gwintowanym stałego momentu nawet w warunkach silnego zapylenia. Warto dodać że nawet w takich wysokich temperaturach do jakich zaprojektowano smar tj. +300 °C Molykote P-1900 zachowuje normalną lepkość kinematyczną i wszystkie walory ślizgowe. Sposób smarowania: typowy sposób smarowania węzłów smarnych smarami stałymi. Oczyścić punkty które mamy smarować i nanosić produkt przy użyciu pędzla, szpachelki lub automatycznych aplikatorów w taki sam sposób jak z tradycyjne pasty smarne. Nadmiar smaru nie musi być usuwany ,ponieważ nie wywołuje negatywnych skutków.
Podstawowe dane Molykote p-1900
Norma |
Treść |
Jednostka |
Wynik |
|
Kolor |
biały |
|
|
Temperatura pracy |
-30 Do 300 |
|
DIN 51 818 |
Klasa konsystencji NLGI |
1 |
|
ISO 2137 |
Penetracja |
mm/10 |
290-340 |
ISO 2811 |
Gęstość w 20 º C |
g / cm3 |
1,11 |
DIN 51562 |
Lepkość oleju bazowego w 40 ° C |
mm² / s |
85 |
DIN 51 350 pt.4 |
Four-balltestest obciążenie zespawania |
N |
3200 |
DIN 51 350 pt.5 |
(Four-ball maszyna, 1450 ob/min/800 N / 1 h) |
mm |
0,90 |
|
Początkowy moment odkręcania (gwint M 12, moment obrotowy Ma = 56 Nm, trzymając w 300 ° C przez 21 godz, śruby materiał № 1,7709) |
Nm |
85 |
Współczynnik tarcia w połączeń śrubowych (M12, materiał № 1,4301) na łbie śruby |
|||
|
Press-fit μ = test |
μ |
0,11 |
Z połączeń śrubowych M12, 8,8 z oksydowana powierzchnia (Erichsen tester) |
|||
|
Test Screw - gwint μ |
μ |
0,10 |
|
Test Screw - głowa μ |
μ |
0,10 |
DIN 51 807 pt.1 |
Wodoodporność, statyczna, ocena |
|
1 |
|
Współczynnik tarcia skurczowego |
μ |
0,1 |
DIN: Deutsche Industrie Norm.
ISO: Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna
Opakowania - kasety: 400g;: 1 kg; Kosz: 25 kg Beczka: 180 kg
Normy i atesty: odpowiednie przepisy dotyczące niskiego współczynnika tarcia, dobra odporność na działanie wody, duża nośność, spełniają wymagania specyfikacji FDA (Kontrola Food and Drug Administration), Nr 21 CFR 178.3570 i jest zarejestrowany w NSF (National Sanitation Foundation = Krajowa sanitarne Foundation) w kategorii H1 dopuszczalności jako "dopuszczony do przypadkowego kontaktu z żywnością", dzięki czemu Molykote P-1900 jest idealny do stosowania w produkcji żywności i napojów zakładach przetwórczych, gdzie przypadkowy kontakt smaru z żywnością może wystąpić.
Trwałość i magazynowanie: Przy przechowywaniu produktu w zamkniętych oryginalnie opakowaniach i chłodnym miejscu okres trwałości wynosi 60 miesięcy od daty produkcji.
Tagi; smar do pieców obrotowych piekarniczych, biała pasta o niskim współczynniku tarcia, smar spożywczy wodoodporny, smar odporny na wodę, smar wysokotemperaturowy, smar do łożysk wolnoobrotowych wysokotemperaturowych, pasta Food Grade
Produkty o podobnych właściwościach: UH1 64-1302, gleitmo 820, RENOLIT LX-PEP, RENOLIT LX-WHITE 2, Altemp Q NB 50.